top of page

Παγκόσμια Ημέρα Νερού - 22 Μαρτίου 

 

* Αποτελεί το κύριο συστατικό των ζωντανών οργανισμών. Όλα τα ζώα και τα φυτά αποτελούνται από νερό σε ποσοστό μέχρι και 95%. Είναι απαραίτητο για τους οργανισμούς, διότι συμμετέχει στις βιολογικές λειτουργίες τους. 

* Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κυρίως από νερό σε ποσοστό 70% νερό, ενώ σε κάποια όργανα, όπως ο εγκέφαλος, η περιεκτικότητα σε νερό φτάνει στο 85%. 

* Αποτελεί το κύριο συστατικό των τροφών και πολλών υλικών. Νερό υπάρχει στα τρόφιμα και σε πολλά υλικά καθημερινής χρήσης (οδοντόκρεμα, υγρά απορρυπαντικά κτλ).  

* Από το νερό εξαρτάται η τροφή μας. Για τις ανάγκες της γεωργίας και την άρδευση των καλλιεργειών γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού (70%).

Είναι απαραίτητο στην παραγωγή προϊόντων. Για παράδειγμα, το μολύβι κατασκευάζεται από ξύλο και το ξύλο από δέντρο το οποίο για να μεγαλώσει χρειάζεται νερό. Το ίδιο και το χαρτί, το οποίο απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού για να παραχθεί.

Tο νερό, με τη μορφή υδρατμών, ρυθμίζει το κλίμα. Στην ατμόσφαιρα, το νερό συμβάλλει στη δημιουργία του φυσικού «φαινομένου του θερμοκηπίου», μέσω της απορρόφησης της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Το φαινόμενο αυτό βοηθά στη διατήρηση της ζωής σε σχετικά σταθερές μέσες θερμοκρασίες, περίπου 14,5°C, ενώ διαφορετικά η θερμοκρασία πάνω στον πλανήτη θα παρέμενε στους -18°C.

Αν και το νερό είναι το πιο διαδεδομένο υγρό στη φύση (περίπου το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό, για αυτό λέγεται και υδρόγειος: ύδωρ + γη), το 97,5% του νερού αυτού βρίσκεται σε θάλασσες και ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό, ενώ μόνο το 2,5% είναι «γλυκό» δηλαδή πόσιμο. Απ’ αυτό, το μεγαλύτερο μέρος (2%) βρίσκεται δεσμευμένο στους πόλους, είναι δηλαδή πάγος και χιόνι, ενώ ακόμα μικρότερο ποσοστό, περίπου 0,5%, βρίσκεται στις λίμνες, στα ποτάμια και στα υπόγεια ύδατα γλυκού νερού. Είναι λοιπόν κατανοητό πως, παρότι ο πλανήτης μας καλύπτεται από νερό στο μεγαλύτερο μέρος του, μόνο ένα ελάχιστο μέρος από αυτό το νερό είναι διαθέσιμο για τις ανάγκες των ανθρώπων, για πόση, πότισμα, πλύσιμο κ.α.

bottom of page