top of page

Internet Sites

Περιβάλλον

Παιχνίδια για την κλιματική αλλαγή απο την NASA: http://climatekids.nasa.gov/menu/play/

SEABIN: O «κάδος της θάλασσας» θα καθαρίζει τους ωκεανούς

Δύο Αυστραλοί, ο Andrew Turton και ο Pete Ceglinski δημιούργησαν το Seabin, έναν πλωτό κάδο απορριμμάτων που μπορεί να συλλέγει πλαστικά μπουκάλια, χαρτιά, πετρέλαιο, καύσιμα και οτιδήποτε επιπλέει στον ωκεανό. 
    Δημιουργήθηκε από τους ίδιους ως απάντηση στη μόλυνση των θαλασσών από σκουπίδια και στην ανάγκη της καθαριότητας των νερών.Πρόκειται για μια φτηνή λύση που αρχικά θα καθαρίζει τις μαρίνες και τα λιμάνια απότα σκουπίδια των σκαφών αλλά στην πορεία του χρόνου οι δύο φίλοι θέλουν να επεκτείνουν το πρότζεκτ τους και στους ωκεανούς, συλλέγοντας απορρίμματα. Οι ίδιοι σκοπεύουν να αρχίσουν την παραγωγή έως τα τέλη του 2016, με ένα κεφάλαιο περίπου 230.000 δολάρια.

Μουσείο .... κάτω απο το νερό - Αλεξάνδρεια Αιγύπτου

Ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό πλάνο βρίσκεται στα σκαριά από το 1998 και μάλλον έφτασε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά. Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Jacques Rougerie συμφώνησε να σχεδιάσει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στον κόσμο, που θα τοποθετηθεί στα ανοιχτά της ακτής της Αλεξάνδρειας, προκαλώντας το ενδιαφέρον διεθνώς.

Το μουσείο θα διαθέτει δωμάτια κάτω από το νερό κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από fiber glass, τα οποία θα ενώνονται μεταξύ τους οδηγώντας σε έναν κεντρικό χώρο. Η κατάβαση θα γίνεται μέσω ειδικής σκάλας από μια πλατφόρμα πάνω στο νερό, ενώ η θέα στον ωκεανό θα είναι εντυπωσιακή.

 

 

Mέσα σε αυτή την ενεργειακά αυτόνομη κάψουλα μπορείς να ζήσεις οπουδήποτε στον κόσμο. 

Η «Ecocapsule» διαθέτει μόνωση από φάιμπεργκλας (υαλόνημα), ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή, αλουμινένιο περίβλημα και τέσσερις τροχούς για εύκολη μεταφορά. Επιπλέον είναι εξοπλισμένη με δύο γάντζους στο πάνω μέρος ώστε να επιτρέπει τη μετακίνηση της με πολλούς και διάφορους τρόπους όπως ο γερανός και το ελικόπτερο.   Αν και η «Ecocapsule» έχει ένα συμπαγές εσωτερικό χώρο 27 τετραγωνικών μέτρων, μόλις μπεις μέσα μοιάζει ιδιαίτερα ευρύχωρη. Μπορεί να στεγάσει μέχρι δύο άτομα και διαθέτει όλα τα απαραίτητα: ντουζιέρα, τουαλέτα κομποστοποίησης, μία μικρή κουζίνα με νεροχύτη, φούρνο με δύο μάτια, αποσπώμενο καναπέ και υποδοχές για πρίζες. Η κάψουλα λειτουργεί με την ενέργεια μιας επαναφορτιζόμενης μπαταρίας 10kWh που διαρκεί 4 μέρες (με μέσο όρο κατανάλωσης 2,2 kW την ημέρα). Το καλύτερο από όλα είναι όλα μπορείς να τα λειτουργήσεις μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό.   Η κάψουλα κοστίζει 79.000 ευρώ και προς το παρόν παραγγελίες μπορούν να γίνουν μόνο από τις χώρες τις Ε.Ε, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. 

This bottle makes water out of thin air

Η συσκευή αυτή αποτελείται από μια γυάλινη φιάλη και έναν ηλιακό συλλέκτη. Συλλέγει την υγρασία του αέρα και την μετατρέπει σε πόσιμο νερό. Σύμφωνα με την έρευνα το μπουκάλι μπορεί να γεμίζει 5οοml νερό μέσα σε μία ώρα.

 Η εφέρευση αυτή είναι ένα βιομηχανικό σχέδιο των φοιτητών του πανεπιστημίου της Βιέννης.

 

Ένα πλωτό σχολείο στη Νιγηρία!

Οι μαθητές στην πόλη Λάγος της Νιγηρίας στερούνται τη μόρφωση διότι το σχολείο της πόλης είναι πολύ μικρό και δεν πραγματοποιεί πια εγγραφές. Ένας αρχιτέκτονας λοιπόν σκέφτηκε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα σχολείο πάνω στο νερό (πλωτό σχολείο) προκειμένου και τα υπόλοιπα παιδιά να πάνε σχολείο και να μην στερούνται το δικαίωμα στη μόρφωση.

 
bottom of page