top of page

Περιγραφή δραστηριοτήτων

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Αφόρμηση: προβολή εικόνων σχετικά με τον τίτλο του project (π.χ ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, πρόσφυγες κλπ)

1.      Ταξίδι γνώσης: Οι μαθητές τηρούν ένα ημερολόγιο της μάθησής τους σε ένα γράφημα ANFL. Το σημαντικό σημείο εκκίνησης είναι αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ζητώντας από τους μαθητές να χρησιμοποιούν τις προηγούμενες γνώσεις τους και να τις συνδέουν με νέες γνώσεις.

Αφόρμηση: προβολή βίντεο (διάρκειας 2:54 λεπτών) (βλ. πηγή από: http://vimeo.com/27898102   «Κλιματική Αλλαγή»). Ακολουθεί μία συζήτηση-ανταλλαγή απόψεων με τους μαθητές, προκειμένου να τους προβληματίσει και να ερευνήσουν μέσω του διαδικτύου (webquest) το σχετικό θέμα.

2.  (α) Δημιουργία εννοιολογικού χάρτη με τη χρήση Cmap/Text2mind: κλίμα-καιρός-κλιματική αλλαγή. Προτείνονται στους μαθητές σχετικές ιστοσελίδες προκειμένου να τους διευκολύνει στην έρευνα του σχετικού υλικού (κείμενα και εικόνες) και να μην χάσουν πολύτιμο χρόνο.

(β) Εντοπισμός διαφορετικών και επικαλυπτόμενων χαρακτηριστικών των εννοιών: κλίμα-καιρός-κλιματική αλλαγή, Μέθοδος: Διάγραμμα Venn (χρήση του γραφικού SmartArt (Οδηγίες χρήσης) σε ένα έγγραφο Word )

(γ) Δημιουργία παρουσίασης των παραπάνω εννοιών με χρήση του Powerpoint. (Εφαρμογή πολυγραμματισμών: παραγωγική δραστηριότητα)

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Καταγραφή των βασικότερων αιτιων κλιματικής αλλαγής: (α) το φαινόμενο του θερμοκηπίου (β) τρύπα του όζοντος (γ) τεχνολογικές καταστροφές-πυρηνικά ατυχήματα

 

3.    (α) Δημιουργία πολυτροπικού κειμένου (εικόνες,ήχος,υπερσυνδέσεις) με θέμα: Τι σχέση έχουν  τα μαθηματικά με το  φαινόμενο του θερμοκηπίου; (αναφορά στον Γάλλο μαθηματικό Fourier), Μέθοδος: έρευνα στο διαδίκτυο (webquest), απόδοση κειμένου στο word.

4.      (β) Δημιουργία νοητικού χάρτη της έννοιας: τρύπα του όζοντος (αναφορά στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987), Μέθοδος: έρευνα στο διαδίκτυο (webquest), απόδοση κατασκευής σε χαρτόνι.

5.      (γ) Κατασκευή χάρτη σε Α3 με λεζάντες και εικόνες στις χώρες που έχουν υποστεί τεχνολογικές καταστροφές (π.χ Μποπάλ, Τσέρνομπιλ, Φουκοσίμα), Μέθοδος: έρευνα στο διαδίκτυο (webquest), απόδοση κατασκευής χάρτη σε χαρτόνι ή Α3 φύλλο.

6. Καταγραφή επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής: Η άνοδος της θερμοκρασίας(ξηρασία/λειψυδρία/ερημοποίηση)-Λιώσιμο των πάγων(συρρίκνωση παγετώνων), Άνοδος στάθμης θάλασσας(πλημμύρες), Ακραία καιρικά φαινόμενα(διάβρωση εδάφους/καταστροφή καλλιεργειών), Τεχνική: παζλ

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αφόρμηση: προβολή βίντεο δύο πορτραίτων:  της Rean 32, πρόσφυγας από το Ιράν και Dore 24 μετανάστης από το Κονγκό-Μπραζαβίλ. Το βίντεο αποτελεί τμήμα του υλικού της Ύπατης Αρμοστείας για την μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη, με τίτλο "Δεν είναι μόνο αριθμοί" (διατίθεται στον διαδικτυακό τόπο http://www.unhcr.org/numbers-toolkit/Manuals/NJN-FINAL-EL.pdf )

 

7.   Δημιουργία εννοιολογικού χάρτη των εννοιών πρόσφυγας-μετανάστης, Μέθοδος: έρευνα εικόνων-κειμένων στο διαδίκτυο (webquest), μελέτη εντύπου της Ύπατης Αρμοστείας "Προστατεύοντας τους Πρόσφυγες"(διατίθεται στον διαδικτυακό τόπο http://www.unhcr.gr/fileadmin/Greece/Protection/PDF-LOW.pdf )χαρτογράφηση με το λογισμικό (Kidspiration/ Inspiration)

8.      (α) Παρουσίαση: «Ποιος είναι ο πρόσφυγας της κλιματικής αλλαγής;» Μέθοδος: έρευνα στο διαδίκτυο (webquest), απόδοση παρουσίασης με το Powerpoint. (Αναφορά στον Αιγύπτιο καθηγητή El-Hinnawi – αναφορά στον ΙΟΜ – αναφορά στα αίτια μετακίνησης ατόμων π.χ φυσικά αίτια:σεισμοί, τεχνολογικά:πυρηνικό ατύχημα, ανθρωπογενή: επώδυνη παρέμβαση στο έδαφος-αλόγιστη χρήση φυσικών πόρων-βιομηχανικές δραστηριότητες) (β) Δημιουργία ποιήματος λίμερικ (limerick).

9.      Κατασκευή χάρτη σε Α3 με λεζάντες και εικόνες χωρών προέλευσης κλιματικών προσφύγων, Μέθοδος: έρευνα στο διαδίκτυο (webquest), απόδοση κατασκευής χάρτη σε χαρτόνι ή Α3 φύλλο.

10.   Δημιουργία κολάζ φωτογραφιών με κλιματικούς πρόσφυγες.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

 

11.  Προσδιορισμός – αποσαφήνιση του όρου: «ΑΕΙΦΟΡΙΑ», Μέθοδος: καταιγισμός ιδεών (brainstorming) – πίνακας τάξης – σημειώσεις μαθητών

12.  Το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι μια διεθνής συμφωνία, η οποία προέκυψε από τη Σύμβαση «Πλαίσιο για τις κλιματικές αλλαγές του ΟΗΕ» Μέθοδος: Ανάλυση – μελέτη – συμπεράσματα, πληροφορίες από τον διαδικτυακό τόπο http://climate.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=62&Itemid=131

13.  Δημιουργία αφίσας: «Το οικολογικό αποτύπωμα», (Προαιρετική δραστηριότητα: Ενεργειακό αποτύπωμα http://www.wwf.gr/footprint/ )

14.  (α) Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας/ΑΠΕ, Μέθοδος: Ανάλυση - SWOT , (β) κατασκευή βιοκλιματικού σπιτιού (μακέτα): προσομοίωση - παιχνίδι ρόλων.

*Οι δραστηριότητες δύνανται να τροποποιηθούν ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.



 

Αξιολόγηση δραστηριοτήτων

Η αξιολόγηση γίνεται συνήθως από τον εκπαιδευτικό και τους μαθητές. Μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη του προγράμματος (αρχική-διαγνωστική αξιολόγηση), στη διάρκειά του (διαμορφωτική αξιολόγηση) και κατά την λήξη του προγράμματος (τελική αξιολόγηση). Στην τελική αξιολόγηση αξιολογείται το όλον έργο, συνήθως ως προς το βαθμό υλοποίησης των στόχων, τη λειτουργικότητα των ομάδων, το βαθμό ανάπτυξης ικανοτήτων στους μαθητές, την ποιότητα της εργασίας και του τελικού προϊόντος, τη συμμετοχή των ατόμων και γενικότερα, ως προς την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

         Για τη βαθμολόγηση των γνωστικών δραστηριοτήτων, γραπτών ή προφορικών κειμένων, προσφέρονται ιδιαίτερα οι κλίμακες διαβαθμισμένων κριτηρίων αξιολόγησης, γνωστές ως ρουμπρίκες (rubrics), οι οποίες είναι  κλίμακες περιγραφικής αξιολόγησης με διαβαθμισμένα κριτήρια αποτίμησης της  ποιότητας μιας εργασίας σε συγκεκριμένο τομέα της.

Οι ρούμπρικες σχεδιάζονται και αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τους διδακτικούς στόχους και επιτρέπουν την εξαγωγή αντικειμενικών, αξιόπιστων και άμεσων συμπερασμάτων αναφορικά με την επίδοση και τις δεξιότητες των μαθητών (Arter,2000). Οι κλίμακες αυτές έχουν μία καθορισμένη δομή με τα διάφορα επίπεδα επίδοσης να τοποθετούνται στην πρώτη σειρά και τα κριτήρια επίδοσης στην αριστερή στήλη. Στα υπόλοιπα μέρη (κελιά) εισάγουμε αναλυτικά τα δευτερεύοντα κριτήρια και ανάλογα με το βαθμό ικανοποίησής τους από τους μαθητές προσδίδουμε και ένα συγκεκριμένο βαθμό.



 

 

bottom of page