top of page

Πεδία σύνδεσης δραστηριοτήτων με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ)

Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή: Ενότητα: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Διεθνής Κοινότητα» και «Τα κοινωνικά προβλήματα στη διεθνή τους διάσταση» (βλ. http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/kpa_st/math/s_79_96.pdf )

 

Γλώσσα: Ενότητα 6: «Η ζωή σε άλλους τόπους (βλ. http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/glossa_st/st_mat_1.pdf )

 

Γεωγραφία: Ενότητα Β΄ «Το φυσικό περιβάλλον» (βλ. http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/geografia_st/math/math_31_40.pdf )και Ενότητα Γ΄ «Η Γη ως χώρος ζωής του ανθρώπου» (βλ. http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/geografia_st/math/math_61_70.pdf )

 

Φυσική: Ενότητα: «Οικοσυστήματα» (βλ.http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/fisiki_st/math_65_98.pdf)

 

Πληροφορική: «Δημιουργώ – Ανακαλύπτω-Ενημερώνομαι» και «Ο υπολογιστής και οι εφαρμογές του»

 

Οδηγός Ανάπτυξης Διαθεματικών Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Αέρας-Ατμόσφαιρα-Κλιματικές Αλλαγές»  (βλ. http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/perival/1-40.pdf ) και «Ανθρώπινες σχέσεις και αξίες» (βλ. http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/perival/41-80.pdf )

Νέο Σχολείο – Ψηφιακό Σχολείο

Το περιεχόμενο του προτεινόμενου περιβαλλοντικού προγράμματος:

-          είναι απόλυτα συμβατό με τις αρχές και τους στόχους των νέων προγραμμάτων σπουδών του Νέου Σχολείου και φιλοδοξεί μέσα από την εφαρμογή του να συμβάλλει στην ανάπτυξη και κυρίως στον μετασχηματισμό του σχολείου σε ζωντανό οργανισμό μάθησης. Αποτελεί ένα ευέλικτο σχέδιο διδασκαλίας, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες των μαθητών και στη χρήση πολλαπλών πηγών. Επιχειρεί να καλύψει μέσα από τις προτεινόμενες διδακτικές δραστηριότητες τους στόχους του Νέου Προγράμματος Σπουδών, όπως περιγράφονται παρακάτω, και προωθεί την αξία της Προσωπικής και Συλλογικής Ελευθερίας, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της κοινωνικής και δημοκρατικής συνείδησης των μαθητών, οι οποίοι καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική και πολιτισμική ζωή του τόπου. Ειδικότερα:

Καινοτόμο: διότι στηρίζει τη δημιουργικότητα των μαθητών στη μάθηση, δίνοντας έμφαση  τόσο στη μύηση των μαθητών σε ερευνητικές διαδικασίες και διεργασίες καθώς και στην κατανόηση βασικών εννοιών, διαδικασιών και γεγονότων, όσο και στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και αναδεικνύοντας τις ΤΠΕ ως ένα γνωστικό και διερευνητικό εργαλείο που δύναται να υποστηρίξει και την Ψηφιακό στόχο του Νέου Προγράμματος Σπουδών.

 Αειφόρο: διότι διαχειρίζεται τις ιδέες της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, αποβλέποντας να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν συμπεριφορές, δεξιότητες και γνώσεις απέναντι στις συνεχείς αλλαγές τόσο στο κοινωνικό όσο και στο φυσικό περιβάλλον, προκειμένου να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

 Ενταξιακό: διότι αντιμετωπίζει τις διακρίσεις αλλά και τα προσωπικά μαθησιακά προβλήματα των μαθητών ενεργητικά, δίνοντας έμφαση στη διαφοροποιημένη διδασκαλία, στην καλλιέργεια κινήτρων για συμμετοχή, στην καλλιέργεια κλίματος για αναγνώριση, στην καλλιέργεια επικοινωνίας για συνεργασία και στην καλλιέργεια συμμετοχής των μαθητών στη διαχείριση της μάθησής τους.

 Ψηφιακό: διότι προωθεί τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στην μάθηση, χωρίς να υποβαθμίζει την αξίας της κλασσικής «εγγραματοσύνης». Η χρήση του υπολογιστή λειτουργεί ως ένας «διανοητικός συνεργάτης» του μαθητή με στόχο την οικοδόμηση της γνώσης και την κατανόηση των αρχών σχεδίασης εποικοδομητικών πληροφορικών μαθησιακών περιβαλλόντων.

 *Ολοήμερο: ορισμένες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι ρόλων(βλ.3η Διδακτική Δραστηριότητα), δύνανται να υλοποιηθούν στο Ολοήμερο πρόγραμμα, καθιστώντας τη σχολική ζωή των μαθητών και των εκπαιδευτικών, πιο ευχάριστη και δημιουργική.

-           συνάδει με τους γενικότερους στόχους των Επιστημονικών Πεδίων (Ε.Π) του Προγράμματος Σπουδών του Νέου Σχολείου, ως ακολούθως:

-           

Ε.Π «Κοινωνικές Επιστήμες και Ιστορία: Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή»: Κατηγορία βασικών θεμάτων: α)Δικαιώματα των πολιτών και των ατόμων (2η Διδακτική Ενότητα: Έθνος – Κράτος και Πολιτισμός), β)Το παγκόσμιο περιβάλλον και διατήρηση παγκόσμιας ειρήνης, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίκαιη και ισότιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των λαών, προστασία περιβάλλοντος (3η Διδακτική Ενότητα: Η Ευρώπη και ο κόσμος της παγκοσμιοποίησης)(βλ.http://digitalschool.minedu.gov.gr/info/newps/Κοινωνικές επιστήμες και Ιστορία/ΠΣ Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή - Δημοτικό.pdf )

Ε.Π «Γλώσσα – Λογοτεχνία: Νεοελληνική Γλώσσα»: Κατηγορία βασικών θεμάτων: α) Περιβάλλον – παιχνίδι ρόλων (βλ. 1.6, σελ.103, http://digitalschool.minedu.gov.gr/info/newps/Γλώσσα – Λογοτεχνία/Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία - Δημοτικό.pdf)

Ε.Π «Φυσικές Επιστήμες: Γεωγραφία»: Κατηγορία βασικών θεμάτων: α) Β.Ενότητα: Φυσικό Περιβάλλον και σχέσεις ανθρώπου-φυσικού περιβάλλοντος στη Γη: Κλιματικές ζώνες και κατανομή κλιματικών τύπων στην επιφάνεια της γης και β) Γ.Ενότητα: Οι κάτοικοι της Γης και οι ήπειροι του πλανήτη μας :Ο πληθυσμός της γης (κατανομή και πολιτισμικά χαρακτηριστικά)(βλ.σελ.41,  http://digitalschool.minedu.gov.gr/info/newps/Φυσικές επιστήμες/Γεωγραφία Δημοτικού.pdf )

Ε.Π «Φυσικές Επιστήμες: Φυσική»: Κατηγορία βασικών θεμάτων: α)Προτάσεις για συνθετικές εργασίες: Άνθρωπος και Βιοποικιλότητα ΙΙΙ (η σχέση του ανθρώπου με τα οικοσυστήματα) (βλ.σελ116 http://digitalschool.minedu.gov.gr/info/newps/Φυσικές επιστήμες/Φυσικά Δημοτικού.pdf )

Ε.Π «Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες: ΤΠΕ» : Κατηγορία βασικών θεμάτων: α) Περιβάλλον και Ποιότητας ζωής: Οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη (ιστοεξερεύνηση/webquest, λογισμικό παρουσίασης) και β)χαρτογράφηση εννοιών με λογισμικό Inspiration (αποκτηθείσα γνώση στην Γ-Δ τάξη) (βλ. σελ.59, http://digitalschool.minedu.gov.gr/info/newps/Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες/ΤΠΕ Δημοτικού.pdf )

 Ε.Π «Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη»: Κατηγορία βασικών θεμάτων: α) Κλιματική Αλλαγή, Εξαφανίσεις ειδών, εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη (βλ.σελ 77, http://digitalschool.minedu.gov.gr/info/newps/Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη/ Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη - Δημοτικό.pdf )

 

 

Περιγραφή Δραστηριοτήτων

bottom of page