Ταξίδι στον αρχαίο κόσμο με οδηγό το παιχνίδι και την τέχνη!
Υπεύθυνη project: Κρύστη Φ.
12ο Δ.Σ Περιστερίου - Δ2
Σχολ.έτος: 2015-2016
Σκοπός
Να γνωρίσουν οι μαθητές τον πολιτισμό των αρχαίων χρόνων μέσω της τέχνης και του παιχνιδιού, να κατανοήσουν την ιστορική συνέχεια, να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, να συλλογιστούν την προσωπική τους ευθύνη, και να ενισχύσουν την πολιτιστική και εθνική τους ταυτότητα μέσω της ανάπτυξης της δημιουργικότητας και της κριτικής τους σκέψης.
Λίγα λόγια για το project.
Δραστηριότητες
Οι δραστηριότητες διαρθρώνονται σύμφωνα με την ιστορική γραμμή του βιβλίου της ιστορίας προκειμένου οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάπτυξη του πολιτισμού, μέσα στον ιστορικό χρόνο, είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, όπως της οικονομικής ευμάρειας, των ιδιαίτερων κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε περιοχή.
Τεχνικές - Εργαλεία
Χιονοστιβάδα (ανταλλαγή απόψεων), καταιγισμός ιδεών(brainstorming), επίδειξη σε συνδυασμό με συζήτηση και ερωταποκρίσεις, ομάδες εργασίας,συνθετικές εργασίες, παιχνίδι ρόλων,τεχνική jigsaw.
Η λέξη ιστορία παράγεται απο τη λέξη ίστωρ,που σημαίνει γνώστης,μάρτυρας. Η λέξη ίστωρ προέρχεται απο το ρήμα οίδα που σημαίνει γνωρίζω. Η ιστορία λοιπόν είναι η γνώση του παρελθόντος και η αναγωγή αυτής της γνώσης στο επίπεδο της σύγχρονης πραγματικότητας.
Η έννοια της ιστορίας
Ν.Γύζης, "ΙΣΤΟΡΙΑ", 1892
Πηγές της Ιστορίας
Ιστορικές πηγές εννοούμε κάθε είδους υλικό απο το οποίο πηγάζουν οι γνώσεις του παρελθόντος. Πηγές θεωρούνται:
α)τα γραπτά μνημεία (ενεπίγραφες πινακίδες, πάπυροι, περγαμηνές, επιτύμβια επιγράμματα, έργα λογοτεχνίας, εφημερίδες, ημερολόγια)
β)η προφορική παράδοση (θρύλοι, μύθοι, ήθη και έθιμα, γλώσσα)
γ)τα μνημεία (κτίσματα,αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έργα τέχνης)
δ)το οπτικό και ακουστικό υλικό της εποχής μας (φωτογραφία, κινηματογράφος)
Πηγή: Ιστορία Δ' Δημοτικού "Στα Αρχαία Χρόνια" (Βιβλίο Δασκάλου)