top of page

Διατροφικές πυραμίδες του κόσμου!

Sustainable_Development_Goals_Greek_RGB-
left-arrow-previous-back-prev-backward-i

Ιαπωνία

japanese-flag-28.gif

Στην Ιαπωνία, ο διατροφικός οδηγός έχει το σχήμα μιας σβούρας (spinning top) που γυρίζει. Στην κορυφή, που είναι και το φαρδύτερο τμήμα του σχήματος υπάρχει ένα ανθρωπάκι που τρέχει, τονίζοντας της σημασία της άσκησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κατανάλωση σιτηρών, η οποία υπερτερεί της προτεινόμενης κατανάλωσης για τα λαχανικά και τα φρούτα. Shokuiku - food education: μάθημα διατροφής στα σχολεία της Ιαπωνίας.

ΟΜΑΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.ΜΑΡΙΟΣ.png
japanese-Food-guide-spinning-top.png
IMG_3114.JPG

Κίνα

animated-china-flag-2.gif

Η Κίνα έχει διαλέξει να απεικονίσει τις διατροφικές οδηγίες με μία παγόδα, και όχι, δεν είναι η συμβατική διατροφική πυραμίδα απλά με τη μορφή παγόδας. Η παγόδα της Κίνας συμβουλεύει τους πολίτες να καταναλώνουν υψηλές ποσότητες γλυκοπατάτας, οσπρίων και σόγιας, ενώ στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται το αλάτι και το λάδι. Επίσης, η σύσταση για σωματική άσκηση είναι ξεκάθαρη, καθώς στο σχήμα είναι ενσωματωμένο και το σκίτσο ενός αθλητή.

kina.png
ΟΜΑΔΑ ΖΕΤΑ.ΔΗΜΗΤΡΑ.png
IMG_3115.JPG

Γαλλία

french-flag.gif

Το γεγονός ότι ο ίδιος ο διατροφικός οδηγός είναι σκάλες, ενθαρρύνει την σωματική άσκηση. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται βρίσκονται προς τη βάση της σκάλας, ενώ στην κορυφή της σκάλας βρίσκεται κάτι που σπανίως υπάρχει ενσωματωμένο σε διατροφικές πυραμίδες: το νερό. Υπάρχει και ένας μεγεθυντικός φακός που δείχνει ποιων τροφίμων η κατανάλωση πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, ενώ ενθαρρύνεται γενικά η πρακτική του να τρώει κανείς όταν πεινάει και να σταματάει όταν χορτάσει, καθώς, στην κατηγορία των δημητριακών, αναγράφεται ότι πρέπει να καταναλώνονται ανάλογα με την όρεξη.

yramida.png
OMADA MYRTO GIORGOS.png
IMG_3117.JPG

Η.Π.Α

flag-america-usa.gif

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υιοθέτησαν ως διατροφικό οδηγό το MyPlate. Είναι ξεκάθαρα πιο απλοποιημένο από την πυραμίδα, όμως το χαρακτηρίζει μια ασάφεια. Στα μειονεκτήματά του είναι το γεγονός ότι δεν διαχωρίζει τα αμυλώδη λαχανικά, όπως οι πατάτες, από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ οι δύο κατηγορίες έχουν ξεκάθαρα διαφορετική διατροφική αξία. Δεν γίνεται διαχωρισμός επίσης του κρέας του κοτόπουλου από το κρέας των ψαριών ή του μοσχαριού. Ατυχής είναι δε η τοποθέτηση του γάλακτος στο σχήμα, καθώς φαίνεται σαν να πρέπει κάθε γεύμα να συνοδεύεται από γαλακτοκομικά.

nutrition-clipart-myplate-1-transparent.
OMADA PANAGIOTIS F NIKOLAS.png
IMG_3118.JPG

Αγγλία

british-flag.gif

Στην Αγγλία έχει εκδοθεί ένας οδηγός καλής διατροφής "Eatwell guidee" και απεικονίζει ένα πιάτο με τις ομάδες τροφών που θα πρέπει να καταναλώνει ο άνθρωπος προκειμένου να διατηρήσει μια ισορροπημένη διατροφή. Από το πράσινο μέρος του πιάτου πρέπει να λαμβάνει 5 μερίδες ημερησίως, Από το κίτρινο μέρος θα πρέπει να καταναλώνονται περισσότερες φυτικές ίνες και σκούρο ρύζι. Σε καθημερινή βάση καλό είναι να καταναλώνεται γιαούρτι. Μέσα στην εβδομάδα συνιστάται η κατανάλωση 1-2 μερίδων ψαριού ενώ σε μικρές ποσότητες επιτρέπεται το βούτυρο και το λάδι.

Eatwell_guide_2016_FINAL_MAR-16%20update
OMADA NINO XORIANOPOULOS G.png
IMG_3120.JPG

Σουηδία

sweden-flag.gif

Στη Σουηδία, το μήνυμα είναι εντελώς απλοποιημένο, παρόλα αυτά δεν στερείται επιστημονικής βάσης. Ένα επιπλέον μήνυμα που ενσωματώνεται στις οδηγίες της Σουηδίας, είναι ότι το κόκκινο κρέας θα έπρεπε να καταναλώνεται αραιά, όχι μόνο για λόγους υγείας, αλλά και λόγω του μεγάλου οικολογικού αποτυπώματος που έχει. Έτσι, έχοντας σαν στόχο και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιδράσεων που έχουν στον πλανήτη οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ενθαρρύνεται η προαγωγή της βιωσιμότητας και η προστασία του περιβάλλοντος.

OMADA PANAGIOTIS M KONSTANTINOS.png
Diatrofiki pyramid.png
IMG_3119.JPG

Κορέα

1658363814south-korean-flag-waving-gif-a

Στην Κορέα ο οδηγός διατροφής απεικονίζεται με τη μορφή ενός ποδηλάτου και έχει τον τίτλο  ‘Food Balance Wheels'. Προτείνει 5 ομάδες τροφών καθώς και την καθημερινή άσκηση. Τα μηνύματα του ποδηλάτου είναι να τρώει ο άνθρωπος μια ποικιλία τροφών και να μην παραλείπει το πρωϊνό γεύμα. Να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και να επιλέγει τροφές με χαμηλά λιπαρά, λιγότερη ζάχαρη και λιγότερο αλάτι. Να πίνει πολύ νερό και όχι αλκοόλ. Κυρίως να επιλέγει να μαγειρεύει το φαγητό του με τοπικά προϊόντα και να τρώει μαζί με την οικογένεια όσο πιο συχνά μπορεί.​

Korea food pyramid.jpg
ΚΟΡΕΑ ΤΡΟΦΗ.png
IMG_3133.JPG
IMG_3134.JPG
IMG_3132.JPG
IMG_3131.JPG

Μεσογειακή Διατροφή

OMADA IRIDA PANAGIOTIS K.png
IMG_3122.JPG
Fig-1-The-Mediterranean-diet-pyramid-sim
fork-plate-knife-e1492208118967.png
Earth
bottom of page