top of page

Η κούπα του Λυκούργου !

 

   Για να πείσει τους Σπαρτιάτες να δεχθούν τους νόμους του, οι οποίοι απαιτούσαν μεγάλες θυσίες, ανέθρεψε δύο μικρά σκυλάκια, το ένα μέσα στο σπίτι με διάφορες τροφές και το άλλο έξω στο κυνήγι. Τότε κάλεσε τον λαό και τους έδειξε ότι το αγύμναστο σκυλί ήταν τελείως ανίκανο.

   Αλλά εάν ο Λυκούργος επέτυχε να πείσει τους πτωχούς, δεν τα κατάφερε και με τους πλούσιους, οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να τον εμποδίσουν. Ένας νεαρός, ονόματι Άλκανδρος, προσπάθησε να τον χτυπήσει με την ράβδο του στην αγορά, αλλά όταν ο Λυκούργος γύρισε το κεφάλι του, το ραβδί τον χτύπησε στο μάτι και του το έβγαλε. Ο Λυκούργος δεν τον πέρασε από δίκη, αλλά τον πήρε σαν ακόλουθο, δίνοντας του την ευκαιρία να γνωρίσει τον χαρακτήρα του. Πράγματι ο Άλκανδρος έγινε αργότερα αφοσιωμένος μαθητής του. Όταν οι νόμοι του έγιναν δεκτοί, έβαλε τους Σπαρτιάτες να ορκισθούν, ότι δεν θα τους αλλάξουν μέχρις ότου γυρίσει και έφυγε.

Λυκούργος: ο μέγας νομοθέτης της αρχαίας Σπάρτης.

  

 Η «Ρήτρα του Λυκούργου» δηλαδή όλοι οι νόμοι που θέσπισε, είναι μία δημοκρατική αρχή όπου όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το σώμα των πολιτών (Γερουσία, Απέλλα) και όλα τα αγαθά καταλήγουν υπέρ αυτού. Η αρχή αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Σπάρτη. 

  Η κούπα του Λυκούργου,  που αλλάζει χρώμα!

  

     Η Κούπα του Λυκούργου, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, είναι ένα περίτεχνο, εξαιρετικής τεχνικής, γυάλινο αντικείμενο του 4ου αι. μ.Χ. Είναι διακοσμημένη με ημίγλυφη αναπαράσταση του δύσμοιρου βασιλιά Λυκούργου, την ώρα που η- μεταμορφωμένη σε κληματαριά- νύμφη Αμβροσία τον τραβάει στον Κάτω Κόσμο. Είναι ένα μοναδικό δείγμα ενός πολύ ειδικού τύπου γυαλιού, γνωστό ως διχροϊκό, που αλλάζει χρώματα στο φως.

   

    Όταν η κούπα φωτιστεί στην εξωτερική της πλευρά τότε το χρώμα της είναι κυανοπράσινο. Όταν φωτιστεί εσωτερικά τότε το χρώμα της γίνεται κόκκινο.

Ξέρετε που οφείλεται η αλλαγή του χρώματος στην κούπα; 

Το κρύσταλλο της κούπας εμπεριέχει νανοσωματίδια χρυσού και αργύρου!

 Οταν το φως πέσει πάνω στην εξωτερική επιφάνεια της κούπας, αντιδρά με τα νανοσωματίδια του χρυσού και του αργύρου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλασμονικά κύματα στα ελεύθερα ηλεκτρόνια των μετάλλων του κρυστάλλου. Και μέσω της ανακλάσεως και της διάχυσης, τα μάτια μας βλέπουν τα σχετικά μικρότερα μήκη κύματος του ορατού φωτός σε χρώμα κυανοπράσινο!

Οταν το φως πέσει πάνω στην εσωτερική επιφάνεια της κούπας, αντιδρά με τα νανοσωματίδια του χρυσού και του αργύρου με αποτέλεσματο πλασμονικό κύμα απορροφά στην εσωτερική επιφάνεια τα προαναφερθέντα «κοντά» μήκη κύματος και αφήνει να φθάσουν ως εμάς μόνο τα μεγαλύτερα σε μάκρος κύματα σε χρώμα κόκκινο.

bottom of page