Ταξίδι στον αρχαίο κόσμο με οδηγό το παιχνίδι και την τέχνη!
Υπεύθυνη project: Κρύστη Φ.
12ο Δ.Σ Περιστερίου - Δ2
Σχολ.έτος: 2015-2016
Μία ασυνήθιστη γραφή ... στην Κρήτη
Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα από την Μινωική πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη και χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα π.Χ.. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα.
Ο δίσκος ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουνίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουΐτζι Περνιέ και φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Ο δίσκος είναι φτιαγμένος από πηλό. Η διάμετρός του κυμαίνεται στα 15,8 με 16,5 εκατοστά ενώ το πάχος του είναι μεταξύ 1,6 με 2,1 εκατοστά.
Ο δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε στο υπόγειο του δωματίου XL-101 του Μινωικού παλατιού της Φαιστού, που ευρίσκεται κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη.
Πηγή: Ο Δίσκος της Φαιστού
Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κ.α. Συνολικά υπάρχουν 241 σύμβολα, 122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η, τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.
Πηγή: Ο Δίσκος της Φαιστού
Τα παιδία παίζει Ι
Διαθεματική Δραστηριότητα
Με αφορμή την ενότητα "Οι λέξεις φτερουγίζουν πέρα, ταξιδεύουν στον αγέρα", συζήτησαμε με τους μαθητές και τις μαθήτριες τις αλλαγές της ελληνικής γλώσσας μέσα στο χρόνο και εξερευνήσαμε την σημασία των λέξεων: τά ὦτα, ὁ ὀφθαλμός, ἡ ρίς, οἱ ὀδόντες, ἡ χείρ, ὁ παῖς.
Τα παιδία παίζει ΙΙ
Διαθεματική Δραστηριότητα
Με αφορμή την ενότητα "Οι λέξεις φτερουγίζουν πέρα, ταξιδεύουν στον αγέρα", κατασκεύσαν με πηλό τον Δίσκο της Φαιστού.