top of page
Paper-Airplane-Clip-Art.png
Plates-PNG.png

Ζαχαροκάλαμο

H ιστορία της ζάχαρης είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του πολιτισμού. H ζάχαρη, από την σανσκριτική λέξη ΣAPKAPA αρχίζει πραγματικά την ιστορία της τον 4ο αιώνα π.χ. με την ανακάλυψη από τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού, ενός καλαμιού που δίνει "μέλι χωρίς μέλισσες". Τον 7ο αιώνα μ.χ. οι Άραβες εισβάλλουν στη Μέση Ανατολή και ανακαλύπτουν ακόμη μια φορά το ζαχαροκάλαμο. Επεκτείνουν την καλλιέργειά του στη λεκάνη της Μεσογείου. Εργαστήρια παραγωγής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο δημιουργούνται στη Ρόδο, στη Κύπρο, στην Αίγυπτο, στη Βόρεια Αφρική, στη Σικελία, στις Βαλεαρίδες νήσους, στη Νότια Ισπανία.

Πηγή:ebz.gr

cottoncandy.png
sugarcubes.png
sugarcane.png
sugar-cane-clipart-png-3.png
CottonCandyLogo-01-x1000px.png

Ιράν: πασμάκ , Pashmak: پشمک‎

Τουρκία : πισμανίγε, Pişmaniye

2.jpg
black.png
1.jpg
3.jpg
pismaniye1.png
2t.jpg
3t.jpg
1t.jpg
black.png
pismaniye.png

Το μαλλί της γριάς στο μικροσκόπιο.

Το μαλλί της γριάς αποτελείται μόνο από ζάχαρη ή σακχαρόζη. Η σακχαρόζη, ή αλλιώς ζάχαρη, είναι ένας απλός υδατάνθρακας. Περιέχεται φυσικά στα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία μέσω της φωτοσύνθεσης μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε τροφή, δηλαδή σε ζάχαρη. Τα ζαχαρότευτλα και το ζαχαροκάλαμο περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες σακχαρόζης.  Η σακχαρόζη αποτελείται από μια χούφτα του άνθρακα, οξυγόνου και υδρογόνου. Η θερμότητα σπάει  τα δεσμά των συστατικών μορίων της ζάχαρης. Τα άτομα υδρογόνου και οξυγόνου αναδιατάσσονται για να σχηματίσουν μόρια νερού και αμέσως εξατμίζονται, αφήνοντας μόνο τον άνθρακα πίσω. Ο άνθρακας καίγεται, και η ζάχαρη αρχίζει να καραμελώνει. 

sucrose.png

Η φυγόκεντρος δύναμη.

Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα ζάχαρης σε μια μεταλλική γαβάθα που έχει ζεσταθεί ομοιόμορφα και στροβιλίζεται με σταθερή ταχύτητα. Όπως αναφέρθηκε, η θερμότητα προκαλεί αλλαγή στους κρυστάλλους της ζάχαρης, που χάνουν τη συνήθη δομή τους. Μετά από λίγο, σε θερμοκρασία 100-120 βαθμούς Κελσίου -ανάλογα με το βαθμό υγρασίας του περιβάλλοντος-, η ζάχαρη γίνεται μια άμορφη μάζα. Αυτή είναι η πρώτη μόνο φάση της μεταμόρφωσης. Αν η θερμοκρασία αυξηθεί περισσότερο η ζάχαρη θα γίνει καραμέλα, που όταν κρυώσει θα μοιάζει με γυαλί. Όμως χάρη στη φυγόκεντρο δύναμη του στροβιλίσματος της μηχανής η ζάχαρη μετατρέπεται από άμορφη μάζα σε νήμα. Δημιουργείται έτσι ένα ελαφρύ στρώμα που μοιάζει με μούσι και εφαρμόζει στα τοιχώματα του μετάλλου. Αυτό το ελαφρύ υλικό -που αποτελείται κατά 98% από αέρα- δεν είναι καθόλου σταθερό και τυλίγεται γύρω από το μπαστουνάκι.

sugarcubes1.png
rainbow-cloud.gif

Διαδικασία παρασκευής στην τάξη.

cotton-candy.png
bottom of page