top of page
Plates-PNG.png
mantarinia-1.png
Paper-Airplane-Clip-Art.png

Μανταρίνι

Η ιστορία τους ξεκινά πριν 3.000 χρόνια στην Κίνα και φθάνει στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική μόλις το 1830. Εικάζεται πως πήραν το όνομά τους από τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους μανδαρίνους, οι στολές των οποίων είχαν το ίδιο χρώμα με τα συγκεκριμένα φρούτα αλλά και από το γεγονός ότι τα προσέφεραν ως δώρα. Στην Ελλάδα τα έφερε από την Μάλτα ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν  και καλλιεργούνται κυρίως στην Κρήτη και τη Χίο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανταρινιών όπως τα Satsuma, Cleopatra, Dancy, Ortanique. Oι πιο δημοφιλείς κλημεντίνες πήραν το όνομά τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829-1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία.

Πηγή: Μανταρίνια: Τα φρούτα της μακροζωίας!

chinese-20new-20year-20clip-20art-lg-man

Μανταρίνι θρεπτικά συστατικά 

Όλα τα μανταρίνια, καθώς και τα υβρίδιά τους, είναι πηγές βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης. Ένα μέτριο μανταρίνι παρέχει 1 γρ. πρωτεΐνες, 13 γρ. υδατάνθρακες, εκ των οποίων τα 2 γρ. είναι φυτικές ίνες και τα 9 γρ. είναι σάκχαρα. Επίσης τα μανταρίνια παρέχουν περίπου 53 θερμίδες ανά 100 γρ. 

2-mantarini.png

Γιατί το μανταρίνι επιπλέει;

Η φλούδα του μανταρινιού λειτουργεί σαν σωσίβιο, κρατώντας το μανταρίνι στην επιφάνεια του νερού. Το εσωτερικό της φλούδας έχει φυσαλίδες αέρα, οι οποίες αυξάνουν τον όγκο του μανταρινιού. Όταν η φλούδα αφαιρεθεί τότε το μανταρίνι γίνεται πιο συμπαγές και έτσι βυθίζεται!

tangerine_1.png
tangerine_1.png

Βοηθοί πειράματος: Γιώτα- Πέτρος.

bottom of page